Geen categorie

IBKI nieuwsbrief november 2021

Keuze lesonderwerp praktische bijscholing en stagebeoordeling

In de ongeveer anderhalf jaar dat de WRM van kracht is, is gebleken dat er onduidelijkheid bestaat over de keuze van het lesonderwerp tijdens de praktische bijscholing en stagebeoordeling.

Welke les mag gegeven worden?
De keuze van het lesonderwerp is vooral afhankelijk van het werkelijke aanvangsniveau van de rijbewijsleerling die les krijgt. Daarom wordt dit aanvangsniveau eerst door de instructeur vastgesteld. Op basis van het rijgedrag dat de leerling laat zien, besluit de instructeur om door te gaan met het geplande lesonderwerp of een ander lesonderwerp te kiezen.

Examinator kan lesonderwerp bepalen
Als uit het feitelijke begingedrag blijkt dat het niveau van de leerling ver onder of juist boven het geplande onderwerp ligt en de instructeur speelt hier niet goed op in, zal de examinator een ander lesonderwerp bindend voorstellen. Dit gebeurt altijd nadat de leerling een stuk(je) heeft gereden en nooit tijdens het inleidende gesprek.

Originele instructievorderingenkaart
Om de examinator inzicht te geven in de vorderingen van de leerling, moet de originele instructievorderingenkaart worden overlegd. Dit mag, in principe, elke reguliere kaart zijn. Belangrijk is dat de examinator zich tijdens de les een beeld kan vormen van het rijniveau van de leerling. Een namaak-instructievorderingenkaart is niet toegestaan.

Nieuwe lesonderwerpen
De leerling mag niet al zo ver zijn met zijn rijopleiding dat hij al klaar is voor het rijbewijsexamen of een tussentijdse toets. De instructievorderingenkaart moet tenminste vijf lesonderwerpen bevatten die nog niet eerder aan bod zijn gekomen in de rijopleiding van de leerling. Het verdiepen van een eerder behandeld lesonderwerp is toegestaan. De nadruk in deze les moet dan wel op de nieuwe elementen in de rijtaak liggen.

 


 

Aanscherping coronamaatregelen

Naar aanleiding van de meest recente persconferentie scherpt IBKI haar corona-maatregelen aan.

Hanteer de basisregels
Om verspreiding van het virus te beperken, is het erg belangrijk dat iedereen de basisregels en de RIVM-richtlijnen blijft volgen. Deze basisregels zijn:

 • Desinfecteer je handen bij binnenkomst;
 • Was regelmatig je handen: 20 seconden lang met water en zeep, droog daarna je handen goed af;
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog;
 • Gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en gooi deze daarna weg. Was daarna je handen;
 • Schud geen handen;
 • Houd, waar mogelijk, 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van anderen.

Deze basisregels helpen aantoonbaar om besmetting te voorkomen. Blijf ze daarom volgen, ook als je gevaccineerd bent.

Gezondheidscheck blijft
Een belangrijke voorwaarde om te kunnen deelnemen aan het examen is het uitvoeren van de gezondheidscheck die we bij binnenkomst afnemen. Op onze locatie in Nieuwegein zal de gezondheidscheck worden uitgevoerd via de digitale receptie in de centrale ontvangstruimte. Op  andere locaties zal de examencommissie de gezondheidscheck uitvoeren. Houd rekening met deze check en kom op tijd.
Bij aankomst word je ontvangen door de examencommissie. Als geconstateerd wordt dat je toch symptomen vertoont, dan mag je het pand niet betreden. Je kunt dan geen examen doen en de gemaakte kosten worden niet terugbetaald. Volg altijd de aanwijzingen van de commissieleden op.

Heb je corona-gerelateerde klachten, blijf thuis en laat je testen!

Zo verloopt je bezoek

 • Probeer overal 1,5 meter afstand te houden van elkaar. Gebruik hierbij je gezonde verstand;
 • Kom niet te vroeg naar je examen en wacht, tot een kwartier voor aanvang van het examen, buiten of in de auto. Ben je later, dan beslist de commissie of je nog kan worden toegelaten tot het examen;
 • Er kan helaas geen gebruik gemaakt worden van catering in onze bedrijfsrestaurants;
 • In het gebouw draag je een mondkapje als je je ‘beweegt’. Sta of zit je stil, dan mag het mondkapje af;
 • Is nabij contact tijdens je examen niet te vermijden, draag dan een mondkapje.
 • Kijk voor eventuele aanvullende informatie en/of maatregelen met betrekking tot je examen voor rijinstructeur op onze pagina www.ibki.nl. Je vindt daar ook ons coronaprotocol.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *