Voor alle betrokkenen Voor rijscholen

Rijonderwijs | “Dutch Long Projection” DLP Lesson

DLP uitgangspunt;
Breng de snelheid van het rijden in verbinding met langdurige rijgedachten.
Uit rijgedachten ontstaat meer capaciteit en alertheid om te rijden. Hoe hoger de prikkel naar rijcapaciteit, hoe lager de behoefte naar rijvaardigheid (die de kenmerken heeft van onacceptabel rijgedrag).
Door rijcapaciteit te mixen met rijvaardigheid, wordt het rijniveau beter in balans gebracht met de verkeerstaak.

DLP techniek
De techniek van DLP wordt toegepast tijdens het oefenen van de lesonderwerpen die tijdens de rijles (net) zijn behandeld.
Er wordt gecoacht naar voldoende rijvaardigheid. Tegelijkertijd activeert de lesgever met technieken de rijcapaciteit. Dit gebeurt dus met begeleiding en coaching, maar ook met speciale benaderingstechnieken. Het rijniveau en de rijvaardigheidsvorderingen van de rijbewijsleerling worden “beide” optimaal en op hetzelfde tijdstip benut.

DLP projectie
De lesgever projecteert zichzelf. Dus je waarschuwt de rijbewijsleerling tijdens de benaderingstechniek juist niet voor de gevaren. Dit wordt bij (onvolwassenheid van) de rijbewijsleerling vaak gezien als een einddoel van het rijexamen en niet als middel om veilig te (leren) rijden.
De verwachtingen die de rijbewijsleerling in het verkeer zouden moeten hebben worden met projectie van de lesgever omgezet naar alertheid. In de ogen van de rijbewijsleerling krijgt de rijles een hele andere functie en een betere waarde voor homogene verkeersdeelname.

DLP winst
De benadering is/heeft een psychologische verdieping met pedagogische kenmerken. De verkeerstaak komt in een positief daglicht te staan bij het activeren van alertheid. De spanning voor het rijexamen neemt af en afleiding in het verkeer komt minder vaak voor.
Met DLP is bewezen dat de rijles verbinding heeft met ongevallen in het verkeer. De houding van bestuurders wordt mede bepaald door de ontwikkeling van het leren en de mogelijkheden die de lesgever zelf kent.

Copyright 2001 – 2021 © Dutch Lapétus

Anjo Joostens
Hoofdredacteur Rijschool TIPS
https://rijschool.tips/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *