Voor rijscholen

Terugdenken

De huidige situatie in het rijonderwijs is dat een leerling zich meldt bij een rijschool voor rijles. Er worden lessen gepland, alles wat nodig is voor het rijexamen wordt behandelt en als het rijbewijs behaalt wordt, gaat er nieuwe fase in voor de beginnende bestuurder, het zelfstandig autorijden op de openbare weg.
Als alternatief op de huidige werkwijze zou je als rijinstructeur ook kunnen gaan terugdenken vanaf het eindpunt.
Dit in tegenstelling van vooruit denken vanaf het beginpunt.
Concreet: Beginnen met wat leerlingen uiteindelijk moeten kennen en kunnen en daar ook beginnen met leerlingen, Daarnaast erachter zien te komen wat rijbewijsleerlingen al weten en kunnen.

De oplossing
De oplossing om daar helderheid in te krijgen, is door gebruik te maken van de Digitale Rijles Test op Lespress. Door leerlingen de Digitale Rijles Test te laten gebruiken, weet je als rijinstructeur als leerlingen klaar  zijn met deze test, exact wat ze al kennen en kunnen. Zo wordt het inzichtelijk voor leerlingen waar ze staan ten opzichte van het einddoel. Ook wordt het voor leerlingen duidelijk wat het einddoel is.

Identify Desired Results
Om tot het voor de leerling gewenste einddoel te komen is het toepassen van het zogenaamde Identify desired results. Vertaald Identificeer de gewenste resultaten. Hiervoor is de reeds genoemde Digitale Rijles Test op Lespress ontworpen.
Zo is er een antwoord op: wat wil ik als rijinstructeur dat de leerlingen begrijpen, weten en kunnen doen en wat ze al aan kennis in huis hebben.

Toetsmomenten
Tijdens het rijonderwijs komen er momenten dat je als rijonderwijsdocent beoordelingsbewijs wil hebben en bepalen.

Op dit punt is er gebruik te maken van de Dutla Tussentijdse Toets (TTT). Hiermee krijg je het bewijsmateriaal hoe ver de leerling is. Tevens door diverse momenten in te passen in het onderwijstraject heb je aan het eind een gereed verklaring voor het rijexamen richting het CBR.

Portfolio
Door leerervaring en instructieplannen te verwerken in leerlingenportfolio’s, wordt  helder welke leeractiviteiten leiden tot gewenste verkeersveilige resultaten. Tevens is het informatie om te kunnen door ontwikkelen naar nog beter rijonderwijs.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *